Източник bgdnes.bgСимоне Моро е един от най-известните алпинисти на планетата. 50-годишният

...
Източник bgdnes.bgСимоне Моро е един от най-известните алпинисти на планетата. 50-годишният
Коментари Харесай

Легендарният алпинист Симоне Моро пред България днес: Мистерията е с палатката на Боян

Източник bgdnes.bg

Симоне Моро е един от най-известните алпинисти на планетата. 50-годишният италианец е първият катерач, който съумява да покори четири 8-хилядници през зимата (Шиша Пангма, Макалу, Гашербрум II и Нанга Парбат). С негово подпомагане в издирването на Боян се включи един от най-хубавите водачи на хеликоптер.

Самият Моро взема присъединяване в най-високото избавяне на планинар с летателна машина - през 2013-а на Лхотце. Легендата е водач на хеликоптер, а също така е прочут със своята благотворителна активност. С негови средства са издигнати болница и учебно заведение в Непал. Специално за " България Днес " фамозният катерач показа своето пояснение за събитията, довели до изгубването на Боян Петров.

" Никога не изгубвам вяра даже до последната секунда. За мен той е липсващ, а не мъртъв. Но съм и реалист. Шансовете са доста дребни. Ако Боян е жив, това ще е знамение ", разяснява Моро.

И въпреки всичко има нещо, което му е направило мощно усещане по отношение на изгубването на Петров:

" Най-странното нещо е информацията за неговата палатка, която е била открита отворена със сняг вътре. Никой планинар не я оставя по този метод, в случай че не отиде до тоалетната. Имало е сходни случаи, когато в този миг катерачи се хлъзгат и падат. В лагер 3 съвсем няма сходно място, където може това да се случи. Прегледах моите фотоси оттова. Другият вид да оставиш палатката отворена е, когато искаш бързо да избягаш и тръгваш надолу. Разбира се, може да има и негоден цип. Това е огромната тайнственост. Преди години Ули Щек ми описа по какъв начин на половин метър от него на Шиша Пангма двама негови другари са били отнесени от лавина. Това също е доктрина. Ако е паднал някъде сред лагер 2 и лагер 3, хеликоптерите щяха да са го видели. "

Цялото изявление вижте в www.bgdnes.bg

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР